|
Ce ar trebui să ne aducă în plus reţeaua 5G |
Reţelele mobile apar de obicei undeva o dată la zece ani, iar diferenţele tehnologice faţă de predecesoare sunt semnificative. Iar 5G e noul venit al momentului, chiar dacă 4G abia a fost implementat.
Primele reţele de telefonie mobilă au apărut în jurul anului 1980 şi se bazau pe tehnologie analogică. Când cea de-a doua generaţie de reţele şi-a făcut debutul, în 1991, lumea trecea la CDMA, un tip de reţea cu o frecvenţă radio mai mare ce permitea o mai bună acoperire zonală. Totodată începând cu aceasta se face trecerea la reţeaua digitală. În 2001 îşi face debutul reţeaua 3G.
Aceasta adopta tehnologie IP şi oferă în primul rând o conectare la internet mult mai bună şi mai simplă faţă de CDMA. Chiar dacă 3G-ul pierde puţin din zona de acoperire, permite mai multe conexiuni simultane şi rată de transfer de până la 56Mb/s (HSPA+).
În ultimul timp, dezvoltatorii se întreabă ce să includă pe noua tehnologie, 5G aflată în dezvoltare. Giganţi media ca Google şi Facebook fac deja presiuni asupra dezvoltatorilor pentru apariţia cât mai rapidă a următoarei reţele, iar dacă cei din urmă se vor pune de acord între ei, este preconizat ca 5G să-şi facă apariţia până în 2020.
Prima caracteristică a 5G la care se tinde în momentul de faţă este cea a unei reţele globale, oferindu-le astfel posibilitatea utilizatorilor să-şi acceseze reţeaua mobilă de care aparţin de oriunde în lume. Pentru ca aceasta să devină o realitate releele clasice trebuie înlocuite cu semnal prin satelit sau emiţătoare montate pe drone. Facebook a lansat cu succes o astfel de dronă la începutul lunii martie, ce a oferit internet zonelor defavorizate din Africa.
În al doilea rând de la noua reţea se aşteaptă un timp de răsuns mult mai mic, foarte aproape de instantaneu. Dacă timpul de răspuns în cazul reţelei 3G este de 500 de milisecunde şi în cazul 4G este de 50 de milisecunde, în teorie, de la 5G acesta este aşteptat să se învârtă undeva în jurul valorii de 1-2 milisecunde. Această necesitate vine datorită faptului că în acest moment clienţii beneficiează de telefoane inteligente şi au devenit consumatori de conţinut cât se poate de variat.
În al treilea rând lăţimea de bandă a noii reţele este preconizată în jurul valorii de 1GB, de 8 ori mai mare faţă de predecesoare. Chiar dacă această valoare este cea de test, un pronostic realist ar fi ca această în realitate să atingă o rată de transfer de aproximativ 250 de MB/s.
Aceste rate de transfer dacă devin realitate şi ulterior sunt dezvoltate vor atinge performanţe mai mari decât reuşeşete fibra optică în acest moment pe plan mondial, acesta fiind cea mai răspândită formă de internet în acest moment. Viitorul e nesigur, dar bazându-ne pe scurta istorie a reţelelor mobile şi pe evoluţia ei, suntem încrezători că noul 5G va fi într-adevăr spectaculos.
Data publicării: 31.03.2015 (991 vizualizări)
|
|
|